Föreliggande moderkaka

Vet inte om jag skrev det men på köns ul upptäckte Stein attmin moderkaka glidit ner! Hjälp! Ringde bm idag och sedan specialist mödravården och jag ska ta det lite lugnare, lyssna på kroppen och åka in direktr om ja börjar blöda, annars ska jag på ett till ul i v 32, kontroll freak som jag är måste jag ju kolla upp vad det innebär!
Hittade då denna information!

Vad är föreliggande moderkaka och hur vanligt är det?

Föreliggande moderkaka (kallas också placenta praevia eller lågt liggande moderkaka) är namnet på en graviditetskomplikation där moderkakan är så lågt liggande att den täcker livmoderhalsen helt eller delvis. 3-6 av 1000 gravida kvinnor har detta problem. Tillståndet kan ge blödningar (ibland allvarliga) då den nedre delen av livmodern utvidgas under graviditetens andra halva, om blodkärl mellan moderkakan och livmoderväggen sträcks och slits sönder så att moderkakan släpper delvis. Detta kallas blödning från föreliggande moderkaka och är inte samma sak som moderkaksavlossning. Bebisen kan inte födas vaginalt om moderkakan täcker livmoderhalsen helt.

Okontrollerad blödning är ovanligt, men kan vara livshotande för både mor och barn. Om blödningen inte upphör, eller om förlossningen sätter igång för tidigt, måste bebisen förlösas med kejsarsnitt även om det är flera veckor kvar till beräknat förlossningsdatum.

Placenta praevia kan indelas i fyra typer, varav de första två är de vanligaste:
I Lågt liggande moderkaka då bebisen fortfarande kan födas fram vaginalt.
II Lägre delen av moderkakan rör vid livmoderhalsen, men täcker den inte, så att bebisen kan födas fram vaginalt.
III Partiellt föreliggande moderkaka, då moderkakan täcker livmoderhalsens öppning delvis. Bebisen måste födas med kejsarsnitt.
IV Totalt föreliggande moderkaka, då livmoderhalsen är helt täckt. Bebisen måste födas med kejsarsnitt.

Om din moderkaka ligger lågt eller t o m täcker livmoderhalsen vid en ultraljudsundersökning i början av din graviditet, behöver du förmodligen inte vara orolig. Troligen är det inte föreliggande moderkaka. Moderkakan dras naturligt uppåt, bort från livmoderhalsen, när bebisen och livmodern växer. Även om moderkakan är lågt liggande vid 17-18 veckor, kan det mycket väl vara så att den inte är det när graviditeten är fullgången.

Om en ultraljudsundersökning som görs vid 17-18 veckor visar att du har lågt liggande moderkaka, kommer du förmodligen att erbjudas ytterligare en ultraljudsundersökning kring vecka 28-32. För det mesta visar denna andra undersökning att placentan vuxit uppåt och att det inte längre är ett problem.

Hur ser föreliggande moderkaka ut?




På fyra veckor sen rul har den glidit ner alltså:( Håll tummarna att den glider upp igen för kejsarsnitt skrämmer slag på mig, att få ett datum där man ska göra snitt är inget jag vill, absolut inte vill men skulle det bli så är dte bara att gilla läget! Men troligen och förhoppningsvis ska den dras tillbaka:)

Till nåt helt annat så va vi på öppis idag, och en tjejs barnvagn vart stulen, hennes nya emmaljunga vagn, hur fan kan man stjäla en barnvagn, en sån personlig ägodel, så kränkande! Så obehagligt att nån eller troligtvis några har haft koll vilka tider öppis är!! Det är i en trapp, man kan ställa vagnarna nere, men många av oss tar hissen en trappa upp och ställer sin vagn där, även fast vi helst inte får! Från och med nu ska vi få ställa vagnarna i ett pingis rum! Nej fy fan säger jag bara!! Vagnlås skall införskaffas här, ska de sno min ska de fan få lite att bita i!!

Apropå vagn så har min britax kommit i lila nu, vad tror ni, ska jag våga mig på lila underdel, ska nog ha lila bilstol iallfall:D:D Ska kolla på barnens hus hur det ser ut:D



Egentligen tycker jag ingen är speciellt snygg men det är ju skitsamma, dom har den så kort tid! Vad tycker ni lila eller blå, eller rear de ut förra årets färger slår jag till på en sån såklart! Eller om ja hittar en fin på blocket:)

 Tjockis magen igår! idag gick vi in i v 23<3

¨Underbara älskade unge<3

 Det som inhandlades i uppsala, till isabelle och lillasyster

       vart är skrutt<3

 Big mama:P

Nu går ögonen snart i kors!! Ska äta lite kola glass sen sova, öppis imorrn igen, om ja inte mår allt för illa! Ja just ja välkommen tillbaka morgonillamående, eller not!!

Sen kommer mamma och sover här:)




Kommentarer
Postat av: Lina

fina kaggen <3 du är så fin! blir nästan sur för att du är så fin. DRA ÅT SKOGEN!

2011-02-10 @ 20:42:58
URL: http://millblomskan.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0